O DIDZERIDU

Didžeridu (skraćeno didž, također i jirdaki, kanbi, ihambilbilg... postoji oko 40 naziva u aboridžinskim jezicima) je aboridžinsko glazbalo koje potječe iz Australije.

Izvorno su ga svirali australski prastanovnici - aboridžini, a danas se svira po čitavu svijetu. Didžeridu je tradicionalno pravljen od suve grane drveta prirodno izdubljene radom termita. Moderni didžeridui se mogu praviti od raznih prirodnih i veštačkih materijala.

Starost se didžeridua procjenjuje na bar 1500 godina (sudeći po crtežima iz špilja u Australiji na kojima se mogu razaznati didžeridui. Mnogi ga smatraju najstarijim puhaćim glazbalom na svijetu, a često i najstarijim glazbalom uopće (čak na 40,000 godina [2]), no za to nema pravih dokaza, već se zasniva na popularnim vjerovanjima.

Didžeridu se izvorno svirao samo u jednom malom dijelu Australije - u sjeveroistočnoj Arnhemovoj zemlji na sjeveru Australije. Odande se didžeridu proširio i na zapad Arnhemove zemlje i dalje. Danas se smatra jednim od simbola Australije.

IZGLED I GRADJA